ADMIN

 • {{ result.name }}
Saját listám
 • {{ result.name }}
Saját listám

Gyakran ismételt kérdések (FAQ)

Figyelmeztetés: Az itt feltüntetett válaszok általánosítottak és le vannak egyszerűsítve, ez miatt nem biztos hogy érvényesek minden hasonló esetre, mert az adott esetben más körülmények is létezhetnek, amelyek más végeredményre vezethetnek. Az itt megadott válaszok csak tájékoztató jellegűek, és jogi szempontból nem képviselik a vállalat álláspontját, igy ezek alapján nem lehet jogorvoslatot kérni.


Kérdés: A Laurens radiátorokat beköthetem általános fűtési rendszerbe?

A Laurens radiátorokat be lehet kötni a mai modern általános egycsöves vagy kétcsöves fűtési rendszerekbe. Az egyetlen feltétel hogy zárt legyen fűtési rendszer, friss víz állandó utánpótlása nélkül. Ezek a rendszerek azonban csak az Egyesült királyságban és Oroszországban elterjedtebbek, így a Laurens radiátorok alkalmazása Európa többi részén nem jelent problémát. Nyitott rendszerekhez rozsdamentes acél, aluminium vagy öntöttvas radiátorokat alkalmazhatunk, ezek ellenállnak a belső korróziónak.


Kérdés: Mi a különbség az egycsöves és a kétcsöves rendszer között?

Az egycsöves fűtési rendszerbe a radiátorok úgy vannak bekötve, hogy a fő előremenő vezetékre vannak rákötve egymás után paralel a radiátorok. A kétcsöves rendszer abban különbözik, hogy minden egyes radiátornak külön előremenő és visszatérő ága van, így be van biztosítva az egyforma hőmérsékletű vízellátás minden radiátorhoz, az elsőhöz és az utolsóhoz is.


Kérdés: Mit jelent az előremenő és visszatérő hőmérséklet a radiátornál?

Az előremenő hőmérséklet a hőforrásnál állitódik be (kazán, hőszivattyú) az egész rendszer számára vagy osztó gyűjtőn az egyes ágak számára külön külön. A víz visszatérő hőmérséklete a radiátor átfolyása alapján van megállapítva, amely a legtöbb épületnél a projektben meg van adva. Ezt a beállítást nevezzük hőfoklépcsőnek, amely a radiátor teljesítményének kulcstényezője. A felmelegített víz keringtetőszivattyúval vagy gravitációval a kazánból a radiátorokig van eljuttatva a vezetékek segítségével, a radiátorok aztán átadják a hőt a helységekbe a levegő felmelegítésével. A rendszer beállításától függően van megadva a fűtőtest (radiátor) teljesítménye. Az a szabály érvényesül, hogy minél nagyobb a hőfoklécső, annál nagyobb a radiátor teljesítménye. Összehasonlításképpen a gyakorlatban egységesített szabványos teljesítmény van használva a 75/65/20°C hőfoklépcsőhöz. A gyakorlatban alkalmazva az általános (1,3) exponenst, ebből le tudjuk vonni a tényezőket a fűtőtest teljesítményének átszámolásához függően a fűtési rendszer hőfoklépcsőjének beállítása szerint.


Kérdés: Hogyan számoljuk ki a radiátor szükséges teljesítményét?

Az orientációs teljesítményt könnyen kiszámolhatja ha megadja a paramétereket a weboldalon található kalkulátorba. Itt találja a kalkulátort.  Pl. a helység 2000 Wattos hőveszteségét 75/65°C hőfoklépcsőnél egy radiátorral lehet pótolni. H azonban a hőfoklépcsőt pl. 55/45°C állítjuk be, nagyobb radiátorra van szükség vagy több radiátor beszerelésére, hogy pótoljuk a helység hőveszteségét.


Kérdés: Hogyan tüntessem el a radiátorból szűrődő kellemetlen hangokat?

Elvileg két fő oka van, amelyek azt eredményezik hogy a radiátor kellemetlen hangokat ad ki.

 • Ha a radiátorból olyan hangokat hall, amelyek arra emlékeztetnek mintha valami "folyna" vagy "buborékolásra" hasonlít, és ha a radiátor nem melegszik át az egész felületén, valószinű hogy nincs rendesen légtelenítve.
 • Ezt általában az okozza, hogy valamelyik radiátor vagy a rendszer nincs rendesen légtelenítve. Ez a helyzet akkor állhat elő ha a rendszert leengedtük vagy feltöltöttük valamelyik radiátor cseréjénél pl. A megoldás hogy a rendszer nyomását beállitjuk a megfelelő szintre az üzemi elvárások szerint (háztartásokban a fűtési rendszer nyomása általában 1,5-2,5 bar), a kazánt és a keringtetőszivattyút bekapcsoljuk, az összes radiátoron teljes átfolyásra kinyitjuk a szelepeket és légtelenítjük a rendszert az egyes radiátorokon keresztül.
 • Abban az esetben, ha a fűtési rendszer a kazánnál vagy a rendszer legmagasabb pontján el van látva automata légtelenítő szeleppel, ezt a feladatot részlegesen elvégzi ez a légtelenítő szelep és csak rövid ideig szükséges az egyes radiátorokat légteleníteni, úgy hogy megengedjük a légtelenítő szelepet egészen addig míg levegő helyett csak fűtőfolyadék(víz) fog kilövelni a radiátorból.
 • Megoldás az összes radiátor kézi légtelenítő szelepének cseréje automata Laurens Aladino légtelenítő szelepre, ezek állandóan és megbízhatóan gondoskodnak a radiátor légtelenítéséről és igy a fűtési rendszer légtelenítéséről is.
 • Ha a radiátorból olyan hangokat hall, amelyek arra emlékeztetnek mintha folyamatosan "kopogna" és a radiátor nem melegszik fel elég gyorsan az egész felületén, úgy mint a többi radiátor, valószinű hogy az adott radiátor bekötései el vannak dugulva.
 • Ezt általában az okozza, hogy a radiátor a beszerelésnél hibásan lett bekötve a fűtési rendszerbe. Az előremenő és visszatérő vezeték ellenőrzését végezzük el egyszerűen érintéssel és a hőmérsékletből meg tudjuk állapítani melyik az előremenő és visszatérő.
 • A megoldás hogy átcseréljük az előremenő és visszatérő vezetékeket, amely beavatkozást igényel. Némely esetben elég ha kicseréljük a szelepet, ahol elég hogy átcseréljük a termofejet.

Kérdés: Öntöttvas radiátort szeretnék, mit kell előre tudnom?

 • Vigyázat a nagy súlyra. Az öntöttvas radiátorok 120kg felettiek vagy 120cm felett a helyszinen kell összeszerelni őket. Ezekben az esetekben a radiátorok 2-3 részes egységekben vannak leszállítva a helyszinre, hogy könnyebb legyen a manipuláció.
 • Vegye számításba a méretbeli toleranciát. A méret, elsősorban a szélesség az öntöttvas radiátoroknál akár  +4%-os toleraciát is elérehetnek. Az összes Laurens öntöttvas radiátor kézzel van összerakva a vásárló igényei szerint. Kissebb méretbeli eltérések felléphetnek a leszállításkor vagy üzemeltetés közben mikor a radiátor melegedésekor kitágul és összhúzódik a lehülésekor.
 • Válasszon megfelelő csatlakozást. A Laurens öntöttvas radiátorok standard ½" fúrt dugókkal vannak ellátva. Kérésre másféle csatlakozást is lehet rendelni, de a standard ½“ colos és a csatlakozás oldalról vagy átlósan történhet. Felárért alsó jobb és baloldali csatlakozással is lehet rendelni radiátort. Ebben az esetben az öntöttvas radiátorba rekesz van behelyezve, amely biztosítja hogy a meleg víz az első tagnál a radiátor felső részébe legyen irányítva.
 • Vigyázat a radiátorral történő manipulációnál. Az öntöttvas radiátorok egyik helyről a másikra csak álló helyzetben szállíthatók, így megelőzzük hogy a radiátor összecsuklana és megsérüljenek a belső betétek, ez pedig szivárgást eredményezhet a tagok között. Az öntöttvas törékeny, így bármilyen ütés csorbulást vagy repedést okozhat a radiátoron.
 • Üzemeltetés leállítása vagy raktározás. Ha a rendszer nem fűt folyamatosan a téli időszakban, fagyásveszély kockázata léphet fel. Ezért a rendszert fagyálló keverékkel töltsük fel, vagy a minimális plusz hőmérsékletet biztosítsuk. Az öntöttvas radiátorokban a leengedés után még marad valami kevés vízmennyiség, amely fagypont alatt az öntvény pórusaiban repedéseket képezhet. Ez a kockázat növekszik, ha a radiátor fekve van tárolva.

 

Bezár

laurens.at

Kommen Sie zufälligerweise nicht aus Österreich? Wir empfehlen, dass Sie unsere österreichische Webseite auf laurens.at besuchen. Ihre Eingabe wird für spätere Besuche in Cookies notiert. Sie finden dort Kontakt auf unsere österreichische Vertretung und Partner.

ich möchte hier bleiben los geth's auf laurens.at